Logo x

Blog

Blogposts over zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen & airco

Van de laatste ontwikkelingen over zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen en airco op de hoogte blijven? Dat kan via onderstaande blogposts.

Regelmatig delen we op deze pagina bruikbare informatie over bijvoorbeeld recente beleidswijzigingen of onderhoudstips. Laat gerust van u horen als u een vraag voor ons heeft.

shutterstock ()

Wekken zonnepanelen alleen in de zomer en lente energie op?

Er heerst vaak een misverstand dat zonnepanelen uitsluitend in de zomer en lente energie opwekken. Dit is echter niet het geval. Zonnepanelen genereren energie het hele jaar door, ongeacht het seizoen!

Hoewel de energieproductie in de zomer hoger is door de langere dagen en intensievere zonneschijn, kunnen zonnepanelen ook op bewolkte of winterse dagen effectief werken. Dit betekent dat elke eigenaar van zonnepanelen kan profiteren van duurzame energie, ongeacht het seizoen.

Bij het overwegen van zonnepanelen is het belangrijk om te begrijpen dat hun rendement niet beperkt is tot slechts enkele maanden van het jaar. Investeren in zonne-energie is dus een slimme, duurzame keuze voor elke woning of bedrijf, ongeacht het seizoen!
GebraInvest
shutterstock ()

Blijven zonnepanelen ook zonder premie nog rendabel?

Premies waren tot en met 2023 een duwtje in de rug om in groene energie te investeren. Heel veel mensen hebben de afgelopen jaren daarvan kunnen genieten, maar de overheid heeft nu toch beslist om de premies stop te zetten. De reden daarvoor is dat zonnepanelen ook zonder premie rendabel genoeg geworden zijn. Alle steunmaatregelen worden bijgevolg vanaf 1 januari 2024 afgeschaft. Zonnepanelen zijn mettertijd in prijs gedaald en lijken qua tarieven een stabiele koers aan te houden. Dat is dus goed nieuws, want dat betekent dat u iedere investering in zonnepanelen veel sneller terugverdient. Gemiddeld hebben klanten al op ongeveer vier à zeven jaar de kosten volledig terugverdiend. Dat is een gunstige termijn, al spelen verscheidene factoren daarin een rol, bijvoorbeeld of u vooral overdag of ’s avonds elektriciteit verbruikt. In onze blogs vindt u allerlei tips en tricks om uw eigen verbruik te verhogen, zodat u meer voordeel uit uw zonnepanelen haalt. Uiteraard bepalen uw ritme en de staat van uw zonnepanelen hoe snel u uw installatie terugverdient. Als u op weekdagen van huis bent en geen thuisbatterij hebt, zou ongeveer 70 % van uw opgewekte stroom op het algemene net afvloeien en slechts 30 % naar eigen verbruik gaan. Met een thuisbatterij brengt u die hoeveelheden respectievelijk op 40 % en 60 % terug, zonder dat u uw werkritme hoeft aan te passen. U begrijpt nu ongetwijfeld waarom het interessant is om een vrijblijvende afspraak met ons vast te leggen. Via gericht advies kunnen we uw situatie aanzienlijk verbeteren. Vaak doet het wonderen om het aantal zonnepanelen uit te breiden of ze te verplaatsen. Om uw gepersonaliseerde terugverdientijd in een gratis offerte te laten berekenen, kan u bij een contactpersoon van ons familiebedrijf te rade gaan. Team Cappuyns

Meer info
shutterstock ()

Is een thuisbatterij een verstandige & rendabele keuze?

Iedere thuissituatie is uniek en verschilt dus van andere gezinnen. Wil dat dan zeggen dat ieder huishouden een thuisbatterij moet aanschaffen en dat die in elke situatie rendabel genoeg is? Voornamelijk het verbruik in de woning en het ritme waarin een gezin leeft, maken meestal het grootste verschil. Voor sommige is een thuisbatterij bovendien een enorme investering tegenover zonnepanelen, al kan die een zeer waardevolle aanvulling voor uw installatie zijn. Mensen die thuiswerken of gepensioneerd zijn, brengen hun tijd grotendeels thuis door. Zij hebben de volledige controle over hun energieverbruik, kunnen hun zonnepanelen monitoren en daarop met hun huishoudelijke toestellen inspelen. Dat wil zeggen dat het in dergelijke situaties vaak minder interessant is om in een batterij te investeren dan voor mensen die buitenshuis werken. Wie tijdens de week buitenshuis werkt, heeft minder controle over zijn of haar zonnepanelen en kan niet altijd op gunstige tijdstippen inspelen om grootverbruikers in of uit te schakelen. Zo vloeit er vaak veel overtollige energie op het net over. Enkel sluimerverbruik is immers niet genoeg om de elektriciteit van zonnepanelen op te gebruiken. Een thuisbatterij laten aansluiten, is in dat geval een slim idee. Een thuisbatterij kan afhankelijk van de capaciteit en de opbrengst van zonnepanelen een enorme hoeveelheid stroom opslaan. Daardoor kunnen de meeste klanten ’s avonds en ’s nachts van hun groene energie gebruikmaken en zo hun energieverbruik verhogen. Naargelang diverse factoren – maar niet allerminst dankzij het capaciteitstarief – verdient u de kosten van zonnepanelen met een thuisbatterij in acht à tien jaar terug. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie of een vrijblijvende gepersonaliseerde berekening.

Meer info
shutterstock ()

Glas-foliezonnepanelen of glas-glaszonnepanelen?

‘Kies ik het beste voor glas-foliezonnepanelen of glas-glaszonnepanelen?’ is een vraag die vaak gesteld wordt. De meningen zijn verdeeld. Daarom gaan wij dieper op de kwestie in en lichten we de voor– en nadelen van beide soorten zonnepanelen toe. Glas-foliezonnepanelen zijn een pak goedkoper, wat de terugverdientijd veel korter maakt. U krijgt gemiddeld 25 jaar garantie op het rendement en gemiddeld twaalf jaar op de elektronica zelf (varieert per merk). Glas-glaszonnepanelen daarentegen zijn duurder in prijs, wat de terugverdientijd wat langer maakt. De panelen gaan echter langer mee en verliezen op termijn minder snel hun optimale redendement. Bovendien zijn ze beter bestand tegen gure weersomstandigheden. U krijgt gemiddeld 30 jaar garantie op het rendement en gemiddeld 25 jaar op de elektronica zelf (varieert per merk). Welke zonnepanelen het geschiktst voor uw situatie zijn, is afhankelijk van wat u het belangrijkste vindt: een snellere terugverdientijd (glas-folie) of een langere garantie en een duurzamere oplossing (glas-glas). Uw persoonlijke budget kan daarbij een bepalende rol spelen. Wij zijn alvast voorstanders van beide paneelsoorten. Mocht u dieper op het onderwerp willen ingaan, staan wij u met plezier ter plaatse of telefonisch te woord. Een informatief gesprek is geheel vrijblijvend. Team Cappuyns

Meer info